Μικροί κήποι – Μύκονος

Οι εξωτερικοί χώροι δε λαμβάνουν συχνά την απαραίτητη προσοχή κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η διαμόρφωση ενός ελκυστικού κήπου έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα εξοχικό, όπου περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Με στοχευμένες φυτεύσεις που συνδυάζουν ποικιλομορφία, χρώμα, ή ακόμη και ευωδία μπορούν να αναδειχθούν και οι μικρότερες γωνίες ενός κήπου. Οι χώροι πρασίνου πρέπει να εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική του οικήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν τη μονοτονία μεγάλων δομικών στοιχείων. Η επιλογή των φυτών εξαρτάται πάντα από την έκθεση του χώρου σε φως και άνεμο, καθώς και από την κλίση και ποιότητα του εδάφους.

Μικρός μεσογειακός κήπος

Μεσογειακός κήπος - πριν Μεσογειακός κήπος

Σε αυτό το μεταβατικό χώρο μεταξύ βεραντών κατασκευάσαμε ένα μικρό μεσογειακό κήπο που δεν χρειάζετε ιδιαίτερη συντήρηση. Για την επίτευξη ηρεμίας από αδιάκριτα βλέμματα τοποθετήσαμε στα κατάλληλα σημεία ελιές και αειθαλείς θάμνους όπως πικροδάφνες, Thevetia peruviana και Hibiscus rosa-sinensis ώστε να σχηματιστούν φυσικά παραπετάσματα. Μεταξύ των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για να προσθέσουν ποικιλομορφία και στοιχεία εξωτικού χαρακτήρα ήταν επίσης τα Chamaerops humilis, Dracaena draco, Strelitzia reginae και νάνες καλλωπιστικές ροδιές.

Γωνία με παχύφυτα και κάκτους

Γωνία με παχύφυτα και κάκτους - πριν Γωνία με παχύφυτα και κάκτους

Η συγκεκριμένη γωνία είχε μεγάλη κλίση και βραχώδες έδαφος ικανό να υποστηρίξει μόνο λεπτό υπόστρωμα χώματος. Για να σχηματιστεί αντίθεση με τις πέτρες που τοποθετήθηκαν για να περιορίσουν τη διάβρωση χρησιμοποιήσαμε ένα συνδυασμό από γιούκες, κάκτους και παχύφυτα (Echinocactus grusonii, Euphorbia tirucalli, Euphorbia ingens variegata, Aeonium arboreum, Agave victoriae-reginae) τα οποία έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και χώμα.

Παρτέρια βεράντας και διαδρόμου

Παρτέρι βεράντας – πριν Ανθισμένο παρτέρι βεράντας Πλαϊνός διάδρομος – πριν Πλαϊνός διάδρομος

Προσθέτοντας πράσινο και άνθη ο καθιστικός χώρος μιας βεράντας γίνεται πιο ελκυστικός, όπως στα παρτέρια του παραδείγματος που φυτεύτηκαν με Metrosideros excelsa και Arctotis venidium. Στους πλαϊνούς διαδρόμους του σπιτιού τοποθετήθηκαν Ficus Australis, Metrosideros excelsa και Pittosporum tobira nana ώστε να σπάσουν τη μονοτονία των άσπρων τοίχων.

Πράσινη είσοδος

Πράσινη είσοδος - πριν Πράσινη είσοδος Πράσινη είσοδος - εσωτερικά παρτέρια

Ο ιδιωτικός δρόμος του παραδείγματος οδηγεί σε ένα σύμπλεγμα κατοικιών και κυριαρχείται από μεγάλους πέτρινους τοίχους. Στην εξωτερική περίμετρο τοποθετήσαμε πικροδάφνες και Pittosporum προκειμένου να δημιουργηθεί φυσικός φράχτης και να απαλυνθεί η οπτική κυριαρχία της πέτρας. Τα εσωτερικά παρτέρια έχουν διαφορά ύψους δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη προοπτική και φυτεύτηκαν με συνδυασμούς από δενδρολίβανο, αλόες, Chamaerops humilis, και Lampranthus.