Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 12:06
Βότανα που θεωρούνται ιδιαίτερα θεραπευτικά ανάλογα με τα ζώδια.
Κάθε ζώδιο έχει διαφορετικές άμυνες για τον οργανισμού του, με θεραπευτικά φυτά και βότανα που παρέχουν ισορροπία στην υγεία. Η γενναιόδωρη φύση, που είναι μακροβιότερη από την φαρμακολογία, βοήθησε τον άνθρωπο και ζωικό βασίλειο στην θεραπεία και άμυνα με τα φυτά της.
Δενδρολίβανο. 'Αν σε ρόφημα προσθέσουμε τα άνθη του βοηθάμε τη λειτουργία της καρδιάς μας.
Καρότο. Ο χυμός του καταπολεμά τον ίκτερο. Τριμμένο το βάζουμε σε εγκαύματα ως επίθεμα.
Βαλεριάνα. Βοηθά στις ημικρανίες και τη νευρική υπερένταση. Αραιώνουμε ένα μέρος βαλεριάνας σε τρία μέρη νερού.
Σκόρδο. Σε χάπι, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Άλλα βότανα που βρίσκουμε στην αγορά είναι το αμάραντο, και το φασκόμηλο.
Τέλος δεν πρέπει να λείπει από το κήπου του Υδροχόου η αμυγδαλιά, η αχλαδιά, η δαμασκηνιά, και η λεμονιά.
Ανάλογα το είδος του φυτού άλλοι σπόροι χρειάζονται φώς για να βλαστήσουν και άλλοι σκοτάδι. Σε γενικές γραμμές σκεπάζουμε ελάχιστα μικρούς σπόρους όπως ραδίκια, μαρούλια, αντίδια και περισσότερο μεγαλύτερους σπόρους όπως σπανάκι, ραπανάκια και πατζάρια. Φροντίζουμε να ποτίζουμε ελαφρά αλλά συχνά ώστε να μη στεγνώσει το έδαφος και οι σπόροι, έως να βλαστήσουν.
Πώς φυτεύω βολβούς; +
Γενικά οι βολβοί φυτεύονται σε μια τρύπα με βάθος μιάμιση φορά το ύψος του βολβού. Τους φυτεύουμε με το μυτερό μέρος προς τα πάνω. Το βάθος το καθορίζει το τι φυτό θα προκύψει. Τους ποτίζουμε μια με δυο φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσουν. Οι αμαρυλλίδες φυτεύονται έτσι ώστε η μύτη του βολβού να εξέχει ελάχιστα από το χώμα.
Πότε φυτεύω τους βολβούς; +
Φυτεύουμε το φθινόπωρο για να ανθίσουν την άνοιξη: τουλίπα, ίριδα, κρόκο, νάρκισσο, ανεμώνα, μούσκαρι, ζουμπούλ, άλιουμ και φρέζια. Φυτεύουμε την άνοιξη για να ανθίσουν το καλοκαίρι: λίλιουμ, γλαδιόλα, αμαρυλλίδα, βιγκόνια και ντάλια.
Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον χειμώνα και ποια την άνοιξη; +
Το φθινόπωρο/χειμώνα φυτεύουμε: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, ρόκα, πατζάρι, μαρούλι, σπανάκι, πράσσα, ραδίκι, αντίδι και καρότο. Την άνοιξη φυτεύουμε: ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές
Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι; +
Μπορεί οι σπόροι να έχουν λήξει και να έχει μειωθεί η βλαστική τους ικανότητα. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι: να παραποτίστηκαν και να σάπισαν, να μη ποτίστηκαν αρκετά και να αφυδατώθηκαν, να φυτεύτηκαν λάθος εποχή όταν οι κλιματικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες
Πόσο συχνά ποτίζω; +
Δεν υπάρχει γενική συνταγή ανά πόσες μέρες πρέπει να ποτίζουμε. Γενικά ποτίζουμε όταν στεγνώσει το χώμα της γλάστρας ή του κήπου. Παρατηρώντας τα φυτά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πότε χρειάζονται νερό τα φυτά μας και να φτιάξουμε το δικό μας πρόγραμμα ποτίσματος που ανταποκρίνεται στις δικές μας συνθήκες
Ποια φυτά είναι κατάλληλα για παραθαλάσσια φύτευση; +
Γενικά τα φυτά που μένουν χαμηλά και έχουν σκληρό φύλλο, όπως πολλά αρωματικά. Άλλα είναι τα εξής: αρμυρίκι, ευκάλυπτος, αρωκάρια, κουκουναριά, αγγελική, άτριπλεξ, μελαλεύκη, μετροσίδερος, χαμαίρωψ, κανάρος φοίνικας, ουασιγκτόνια, μυόπωρο, καρίσα, γεράνια, πελαργόνια, βεστρίγκια, δενδρολίβανο.
Ποια φυτά ανθίζουν όλο τον χρόνο; +
Τα περισσότερα είδη φυτών ανθίζουν κάποια συγκεκριμένη εποχή του έτους και κάποια άλλα μπορούν να ανθίζουν περισσότερο αν οι κλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Τα φυτά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας είναι: γεράνια, βαμβακούλες, φελίτσια, γκάουρα, πολύγαλα, ιβίσκος, λεβάντα, ιμπάτιενς, γαζάνια
Ποια φυτά είναι κατάλληλα για δημιουργία φρακτών; +
Μερικά φυτά κατάλληλα για τις Κυκλάδες είναι: πικροδάφνη, αγγελική, μυόπωρο, μελαλεύκη, καλαμιά, άτριπλεξ, μετροσίδερος, καπένσια.