Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

  • Εκτύπωση
Κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να κλαδέψουμε σωστά την τριανταφυλλιά μας.

Την τριανταφυλλιά την κλαδεύουμε αφού περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Στην νότια Ελλάδα κλαδεύουμε τον Ιανουάριο και στην βόρεια τον Φεβρουάριο.

Καθαρίζουμε γύρω από το φυτό τα ξερά φύλλα και τα ζιζάνια.

Αφαιρούμε όλα τα ξερά, τα αδύνατα, άρρωστα και πολύ γερασμένα κλαδιά. Επίσης αφαιρούμε κλαδιά που εφάπτονται πάνω σε άλλα και όσα περνούν από το κέντρο του φυτού. Σημαντικό είναι οι τομές να είναι καθαρές και λείες για να αποφύγουμε αργότερα προσβολές από ασθένειες.

Αφαιρούμε και τους λαίμαργους βλαστούς που φυτρώνουν από το έδαφος.

Κλαδεύουμε τα εναπομείναντα κλαδιά στο 1/3 του μήκους τους

Πόσο κλαδεύουμε

Πάντα κλαδεύουμε λίγο πάνω από τους οφθαλμούς των νέων βλαστών και προσέχουμε ο οφθαλμός να είναι υγιείς και ζωηρός.

Πώς κλαδεύουμε

Ο ιστός στην τομή προσέχουμε πάντα να είναι λευκός και υγιής. Εάν έχει καφέ λεκέδες κόβουμε χαμηλότερα σε υγιή ιστό.

Καλό είναι τις τομές να τις καλύψουμε με επουλωτικό πληγών, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προσβολές ασθενειών.

Εάν κλαδεύεται συστηματικά κάθε χρόνο τις τριανταφυλλιές σας εξασφαλίζετε υγιή φυτά με πλούσια ανθοφορία.

blog comments powered by Disqus